Kinderen en koemelkvrij eten

02-05-2023

Kinderen en koemelkvrij eten

Regelmatig krijg ik berichtjes van ouders die een kindje hebben met koemelkallergie. Zeker als je als ouders zelf geen ervaring hebt met koemelkvrij eten kan dit best lastig zijn. Door de berichtjes en vragen die ik krijg dacht ik, ik schrijf een blog met een aantal handvaten voor ouders met een kindje met koemelkallergie. Zelf eet ik ondertussen al 10 jaar koemelkvrij en 5 jaar glutenvrij. Onze dochter van 1 jaar oud, eet bijna altijd met mij mee. Dus zij eet automatisch ook gluten en koemelkvrij. In de voorbeelden hieronder heb ik het over glutenvrije producten. Mocht je kindje wel gluten kunnen verdragen, kun je natuurlijk glutenvolle producten gebruiken. Een tip, in de apps van supermarkten kun je producten intypen die je wilt kopen en vervolgens allergenen selecteren. Zo krijg je een overzichtje van de producten die je kindje wel mag hebben. 

Ontbijt

  • Glutenvrij brood van de AH, Plus, Bakker Leo, Craft&Pastry met beleg
  • Glutenvrije havermoutpap met plantaardige melk (met wat stukjes appel, kaneel)
  • Bananenpannenkoekjes (banaan, ei, glutenvrije havermout, plantaardige melk)
  • Plantaardige kwark met glutenvrije muesli en wat fruit

Voorbeelden van beleg zijn: alpro smeerbaar, 100% pindakaas, jam zero, appelstroop, fruitspread, banaan, ei, avocado.

Lunch

  • Glutenvrij brood (zie hierboven) met beleg
  • Pannenkoekjes met fruit erin (zoals banaan, blauwe bessen) of groente (zoals wortel, pompoen, rode biet)
  • Broodje ei
  • Verse soep, zoals bijv. tomatensoep

Diner

In principe kan je kindje gewoon mee eten met het avondeten. Belangrijk is om geen zakjes/pakjes te gebruiken, maar verse producten te gebruiken. Als boter om bijv. vlees te braden gebruik ik altijd plantaardige vloeibare boter van o.a. blue band. Als je kindje nog klein is en je maakt een prakje met bijv. aardappel, gebruik dan plantaardige melk i.p.v. koemelk. Wij eten zelf bijna geen vlees. Als we wel vlees eten, kiezen we voor onbewerkt vlees zoals gehakt, kipfilet. Of vis, zoals kabeljauw, glutenvrije vissticks. In plaats van vlees of vis maken we nog weleens roerei, om toch te zorgen voor voldoende eiwitten. Uiteraard kun je als je geen vlees of vis gebruikt bij een maaltijd ook gebruik maken van peulvruchten, kikkererwten etc. om je kindje voldoende eiwitten te geven.

Toetje

Onze dochter is, net als haar ouders, gek op toetjes! Na het avondeten krijgt ze dan ook standaard een toetje. Bij de Lidl verkopen ze lekkere vegantoetjes, plantaardige yoghurt met fruit of mangomousse. Soms krijgt ze ook plantaardige kwark met bijv. aardbeien. 

Tussendoortjes

Het meest makkelijke om te geven als tussendoortje is fruit. Hier is onze dochter gelukkig ook dol op. 's Middags eet ze vaak fruit als tussendoortje, 's ochtends krijgt ze iets anders. Dat kan zijn maisvingers, rozijntjes, groentesticks (AH), glutenvrij biscuitje, fruitzakje of een eigengemaakt baksel. Een aantal van deze baksels staan al op deze site, de anderen zal ik de komende weken erbij gaan zetten. 


Mocht je het na het lezen van deze blog nog vragen hebben, voel je dan vrij om mij een berichtje te sturen. Ik help je graag op weg! 


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin