
Op vakantie met allergieën
Op vakantie met allergieën

Sinds ik weet dat het voor mijn lijf beter is om gluten en koemelkvrij te eten zijn we al een paar keer op vakantie geweest, waaronder 2x naar Curaçao. In deze blog neem ik jullie mee in mijn ervaringen met op vakantie gaan in het algemeen en mijn ervaringen op Curaçao. Let op, dit zijn mijn ervaringen. Het kan dus zijn dat dit niet voor iedereen hetzelfde is.
De keren dat we op vakantie gingen met het vliegtuig vlogen we met KLM. Hier heb ik goede ervaringen mee. Van tevoren kun je in de KLM-app je maaltijd selecteren, waaronder dus een glutenvrije maaltijd. Uit ervaring weet ik dat de glutenvrije maaltijd van de KLM over het algemeen ook koemelkvrij is. Als je voordat je gaat vliegen belt met de KLM en aangeeft dat je glutenvrij (en/of koemelkvrij) moet eten vanwege allergieën, wordt er medische handbagage geboekt voor je. Dit gaat eigenlijk heel simpel. Je mag dus een koffer handbagage voor niks meenemen het vliegtuig in, waar je etenswaren in kunt doen. Ik stop hier ook altijd mijn medicijnen in. Van alle keren dat wij gevlogen hebben is er nog nooit naar een verklaring/bewijs gevraagd waarin staat dat je een allergie/auto immuunziekte (coeliakie) hebt. In deze koffer handbagage neem ik vaak mee:
- Een pak crackers van Wasa
- Kleine cupjes beleg, zoals jam
- Mueslirepen
- Rijstwafels
- Zak snoepjes
- Zakjes Knorr drinkboullion
Op deze manier heb ik in ieder geval iets om te kunnen eten en de eerste dagen door te komen, mocht het op de plek van bestemming lastig zijn. Tussendoortjes vind ik fijn om mee te hebben, zodat als je bijv een dagje weggaat ook iets mee kunt nemen. Daarnaast neem ik in mijn ruimbagage brood mee. Ik koop thuis altijd een voorraad glutenvrij brood, die ik in de diepvries stop. Dus er ligt altijd brood bij ons in de diepvries. In de ruimbagage doe ik een brood uit de diepvries. Als je dan aankomt op de plek van bestemming is het brood vaak nog half bevroren, doordat het in het ruim heeft gelegen. Wij slapen meestal in een hotel, dus het brood gaat dan in de koelkast op onze kamer. Eigenlijk werkt dit ideaal!

Op de plek van bestemming vind ik het vaak lastig (zeker als het in het Engels moet) om na vraag te doen bij de koks welke producten glutenvrij zijn en welke niet. Je voelt je dan toch zo'n zeurkous, terwijl ik weet dat het niet nodig is om zo te denken. Afgelopen vakantie zaten we op Curaçao in een resort, waar we dus iedere dag een buffet hadden. Vaak weet ik zelf wel welke producten standaard koemelk en glutenvrij zijn. 's ochtends at ik bijv vaak vers fruit, een gekookt eitje etc. Tijdens het avondeten was er vaak witte rijst, groente etc dus ook genoeg om uit te kiezen. (vond ik). Daarnaast had ik natuurlijk ook gewoon mijn eigen brood en crackers mee, dus daar kon ik 's ochtends en 's middags mee variëren. Op de ene laatste dag zag ik bij het buffet ineens een apart hoekje met glutenvrij en vegan eten. Dit had er de dagen er voor niet gestaan. Daar heb ik uiteraard van genoten, ook de laatste dag stond dit hoekje er weer. Nou, dit was dus een goede les voor mij, de volgende vakantie vraag ik gewoon op dag 1 wat de mogelijkheden zijn, zodat ik ook genoeg variatie heb om te kunnen genieten op vakantie ;)
Curaçao

- Het resort waar we verbleven op Curaçao was het Mangrove Beach resort. Daar hebben ze dus glutenvrije en vegan opties.
- We zijn 2x naar de supermarkt geweest, 1x naar van den Tweel Curaçao. Dat is eigenlijk de Nederlandse AH. Ze hebben daar de producten van het eigen merk van AH. Het glutenvrije schap was daar groter dan de AH bij ons thuis in de buurt. Wel zijn de prijzen op Curaçao iets hoger, omdat alles vanuit Nederland geïmporteerd wordt. Ze hebben hier geen verse glutenvrije producten
- De andere keer zijn we naar Centrum supermarket Mahaai geweest. Dat is een soort Jumbo. Het is een enorme winkel. Ook hier hebben ze veel glutenvrije en koemelkvrije producten. Het is wel even zoeken, want ze hebben niet zoals bij van den Tweel een apart schap. Maar de producten liggen verspreidt door de winkel.
Verder zijn we allebei de keren veel op het resort geweest en hebben we dus niet 'buiten de deur' gegeten. De eerste keer op Curaçao zijn we wel naar Blue Bay geweest. Dat was geen succes, daar hadden ze 1 salade die gluten en koemelkvrij was en dat was het.
Misschien klinkt het alsof ik er heel makkelijk over denk. Dat klopt ook wel, het scheelt denk ik dat ik niet reageer op 'sporen' en als ik per ongeluk wel iets van gluten of koemelk binnenkrijg, is het heel vervelend maar geen ramp. Ik heb dan die dag last van mijn buik, maar zodra het eruit is is het over. Dan gaat het uiteraard niet om dagelijks grote hoeveelheden, dan heb ik uiteraard wel een serieus probleem. Ik snap dat het voor mensen met Coeliakie of die heftiger reageren op bepaalde producten, minder makkelijk is.