
Gevulde speculaas
Gevulde speculaas
Het is vandaag 5 december, dus Sinterklaasavond! Wij vieren het nog niet, onze dochter is nog te klein om er ook maar iets van te begrijpen. Maar al het lekkers rondom Sinterklaas is natuurlijk niet te weerstaan. Gevulde speculaas is heerlijk, maar tot op heden heb ik nog geen lekkere glutenvrije variant gevonden. 1x een hele droge en 1x viel hij volledig uit elkaar. Om over de prijs wat je er voor betaald nog maar niet te hebben.. Dus daarom besloot ik afgelopen weekend om zelf gevulde speculaas te gaan maken. En eerlijk, dit is erg goed gelukt! Mijn man houdt normaal gesproken echt niet van glutenvrije dingen, proeft dit ook gelijk. Maar bij dit recept had hij niet eens door dat het glutenvrij was en vond het heerlijk. Een goed teken dus!
Ingrediënten

- 250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
- 150 gram plantaardige boter
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 4 eetlepels speculaaskruiden
- 3 eetlepels plantaardige melk
- 2 eieren
- 300 gram amandelspijs
- handje amandelschaafsel
Verwarm de oven op 180 graden. Doe de boter en 1 ei in een kom en mix dit door elkaar. Doe vervolgens het bakmeel, de basterdsuiker, speculaaskruiden in de kom. Meng dit goed en doe vervolgens lepel voor lepel de melk erbij. Kneed het tot een samenhangend deeg en verdeel het deeg daarna in twee stukken. Doe bakpapier in een bakvorm. (Ik gebruikte een klein cakeblik, maar je kunt elke kleine bakvorm gebruiken die je hebt) Druk de eerste helft van het deeg in de vorm, zorg ervoor dat de bodem bedekt is en het overal even dik is. Meng het amandelspijs met een 1/2 losgeklopt ei. Verdeel vervolgens het amandelspijs in de bakvorm. Druk of rol nu het laatste stuk deeg plat over de amandelspijs. Gebruik een beetje van het losgeklopte ei om over het deeg te smeren en strooi daar een handje amandelschaafsel over heen. Bak de gevulde speculaas op 180 graden in 35 minuten gaar.
