
Pepernoten bakken!
Pepernoten bakken!
Glutenvrij eten, en dan vooral de dingen die kant en klaar in de supermarkt liggen, zijn vaak niet echt lekker. Zo ook de pepernoten (of ja, eigenlijk kruidnoten). Ze zijn of zo hard dat je vrijwel zeker weet dat je na het eten van deze kruidnoten een bezoekje kunt brengen aan de tandarts, of de smaak is gewoon niet lekker. En daarbij komt als je eindelijk een zakje kruidnoten hebt gevonden die wel lekker is, betaal je zoveel voor een paar kruidnoten dat je het eigenlijk zonde van je geld vindt. Er zit dus niets anders op dan ze zelf te maken.
Ik had nog nooit zelf kruidnoten gebakken, weleens met de kinderen op school. Maar dan deden de kinderen het werk en niet ik ;)
De eerste poging mislukte volledig, ik had een soort speculaaskruimels. Wel lekker voor op een toetje, maar geen kruidnoten. Poging 2 was fantastisch gelukt! En heel eerlijk, het is al wel even geleden dat ik glutenvolle kruidnoten op had, maar voor mijn gevoel waren deze echt nog lekkerder!
Het recept voor heerlijke vegan en glutenvrije kruidnoten:
Ingrediënten:
- 2 vegan chocoladerepen (Jumbo)
- 250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
- 150 gram plantaardige boter
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 4 eetlepels speculaaskruiden
- 6 eetlepels plantaardige melk
- Snufje zout
Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe alle ingrediënten (behalve de melk) in een kom en kneed het goed. Voeg lepel voor lepel de melk toe. Kneed het deeg tot een stevige bal.
Verdeel het deeg in 8 stukken.
Kneed de stukken 1 voor 1 en maak er rolletjes van. Snijd de rolletjes in stukjes van 1 cm en rol elk stukje tot een balletje. Leg alle balletjes op een bakplaat. Bak de kruidnoten 25 min in de oven op 150 graden.
Doe de chocola in stukjes en smelt hem au bain-marie. Leg de kruidnoten 1 voor 1 op een vork en doop ze in de chocola. Laat ze liggen op het bakpapier totdat de chocola hard is geworden.
Smullen maar!

